Kun mieli juoksee mutta keho vaatii lepoa.


Oletko sinäkin havahtunut siihen kun huomaat, että mieli ja ajatus tekee ylitöitä vielä nukkumaan laittaessa illalla. Ajatus juoksee ja oravan pyörä pyörii mielessä. Mitä pitää aamulla muistaa, mitä ottaa mukaan töihin/kouluun, mitä syön huomenna, mitäs sieltä kaupasta pitikään ostaa, pitääpä muistaa aamulla...


Ajatus tekee työtä taukoamatta. Joskus tauko on kuitenkin paikallaan ja aivojenkin on hyvä välillä levätä. Mutta mitä tehdä kun aivot vetää vielä puoli maratonin alkumetrejä mutta keho on jo maali viivalla ja vailla lepoa.

Keho tarvitsee siinä samassa lepoa kuin aivot. Joskus kuitenkin käy niin, että keho kaipaa lepoa mutta aivot tekee työtä täyttä häkää. Miten saada aivotyöt keskeytymään ja palautumaan?


Suoraa vastausta ei voi kukaan antaa juuri sinulle mutta tässä minun vinkit palautumiseen ja aivojen nollaamiseen:
  1. Liikunta. Liikunta vois olla se juttu millä saat aivotyösi loppumaan ja tyhjennettyä päivän mietteet päästä. Puhutaan pään nollauksesta. Toisille se on hiki lenkki räkä poskella, toiselle se on rauhallinen kävelylenkki rantamaisemissa.
  2. Tasainen ruokailurytmi sekä puhdasta ruokaa. Syö hyvin, voi hyvin. Kun vatsa toimii, toimii myös aivot. Ravinto on tärkeässä roolissa aina kun puhutaan hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Oikean ruuan riittävä syöminen ei anna mieli haluille valtaa ja näin ajatuskin jaksaa pysyä asiassa kuin taas antaa aivolle aikaa levätä.
  3. Mieleinen tekeminen. Ystävät, kaverit ja perhe. Heidän kanssaan ajan viettäminen, ajatuksien vienti jonnekkin aivan muualle kuin työ-/kouluasioista puhuminen. Lähipiirin kanssa touhuilut vievät ajatukset pois stressi tekijöistä ja samalla aivot saa siitä lepoa.
  4. Yksin oleminen. Mieleistä tekemistä voi myös olla yksin oleminen. Toisille se on myös tapa rentoutua. Aina ei tarvitse olla sosiaalinen ja koko ajan jonkun kanssa tekemisissä, toisinaan on terveellistä osata olla yksin.
  5. Etsi itsellesi tapa jolla saat purettua ajatuksia ulos päästä ja mieleltä. Onko se kirjoittaminen, onko se laulaminen, onko se puhuminen. Etsi ja löydä itsellesi se paras tapa miten purkaa mieltä painavat asiat ulos.
  6. Luonto. Luonto on monelle pakopaikka arjen kiirettä, luonnolla on myös taijanomainen tapa saada aivo työskentely loppumaan. Luonnossa myös aistit herää henkiin eri tavalla kuin kaupungin vilskeessä.

Etsi oma reittisi palautumiseen sekä aivojen pysähtymiseen. Kokeilemalla ja testaamalla löydät itsellesi sen parhaan polun. Ole myös armollinen itsellesi ja anna aikaa sopeutumiseen. Anna mielen levätä siinä missä kehokin kaipaa lepoa. 

Saara

Kommentit