Kun koulu alkaa ja syksy painaa päälle.

Kun koulu alkaa miten siitä väsymyksestä ja loman jälkeisestä koomasta voi selvitä?! Syksy tekee tuloaan ja pimeis alkaa viedä voiton valoisesta kesästä. Kylmyys ja koleat kelit alkavat vallata maan. Joulukin lähestyy. 

Meitsin vinkki vitoset loman jälkeisen kooman selättämiseen tulee tässä!

1. Liikunta. Kun jäy illalla rykäsemässä kunnon hiki lenkin niin, että hengästyy voin taata, että illalla väsyttää! Kun kehoa rasittaa se tarvitsee lepoa. Siispä jos tuntuu, että uni ei meinaa illalla tulla kun on sen aika olisi, kokeile liikuntaa. 

2. Terveellinen ja ravitseva ravinto eli ruokaaa! Puhdas ja terveellinen ruoka on a ja o jaksamisessa arjessa. Riittävästi ravitsevaa ruokaa antaa energiaa ja puhtia. Vaikka tämä onkin niin klisee kuin voi olla teille nuorille, mutta usko vaan pois se on oikeeasti totta!;-) Energiajuoma antaa sen hetkellisen energian mutta ruualla voit saada sen kestämään päivästä toiseen. Tämän kanssa ei kannata ruveta hivistelemään vaan ihan kotiruoka, äitin murkinat on se parempi vaihtoehto kuin pulipitsa kaupasta energia juoman kera. 


3. Riittävästi unta. Unella ja sen laadulla on merkitystä jaksamiseen yhtälailla kuin ruualla mitä työnnät suuhusi! Tässä hommassa suosittelen jokaista tekemään itse tutkiskelua asian suhteen ja kokeilla mikä uni määrä on just sulle hyvä. Toinen pärjää vähemmällä toinen tarvitsee enemmän. Vain kokeilemalla ja testaamalla löydät oman tarpeesi.

4. Vasta painoa koululle. Pehmeä laskeutuminen arkeen on aina hyväksi loman jälkeen. Ei siis unohdeta ystäviä, kavereita ja perhettä heti ekalla kouluviikolla koulu kiireiden takia! Ystävien ja kavereiden kanssa olo on mukavaa vasta painoa koululle. Muistetaan siis vapaa-ajalla tehdä mukavia asioita ja niitä mistä saa itselle voimaa arkeen. Eli summa summarun vapaa-ajalle mukavaa tekemistä missä saat ajatukset pois koulusta. 

5. Uudet / vanhat harrastukset. Harrastukset kuuluu samaan kategoriaan kuin tuo aikasempi vinkki mutta harrastukset on eri asia kuin kavereiden kanssa hengailu;-) Harrastukset on tärkeitä arjessa ja niitä kannattaa pitää sopiva määrä mukana vuoden ympäri. Syksyn tullen voit etsiä uusia harrastuksia, jos kesän aikana vanhat ovat jääneet unholana tai haluat vain muuten päivittää arjen rutiineja. Harrastuksista saa myös uusia kavereita, joten eipä ole harrastukset yhtään pöllömpiä ajatuksia. 


Nautitaan vielä kesäisistä keleistä ja lomasta kun sitä on jäljellä, syksy, koulu ja työt tulevat kyllä ajallaan.

Saara

Kommentit